Istoric

La sfarsitul secolului al XIX-lea, teritoriul actual al orasului era organizat in mai multe comune rurale din plaiul Buzau al judetului Buzau. Astfel, centrul orasului impreuna cu localitatile vecine (Paltineni, Curmatura) formau comuna Paltineni, formata din catunele Albinari, Botele, Catiasu-Ploscari, Curmatura, Fundatura, Fundu Nehoiului, Gura Catiasului, Muscani, Nehoiu, Paltineni, Paslari si Piatra, avand in total 1920 de locuitori. in comuna Paltineni, 3 mori de apa, 2 facae, o stana la Fundu-Nehoiului, 3 biserici (la Paltineni, Nehoiu si Curmatura) si o scoala cu 28 de elevi in Paltineni.Resedinta comunei era inca de pe atunci catunul Nehoiu.

Satele din extremitatea nordica a orasului (Nehoiasu, Lunca Priporului, Vinetisu si Basca Rozilei) faceau parte din comuna Nehoiasu (care cuprindea si teritoriul actual al comunei Siriu). scoala cu 45 de elevi din comuna Nehoiasu functiona in satul Lunca Priporului.

Satele din zona sudica a orasului (Stanila, Mlajet, Chirlesti) alcatuiau comuna Mlajetu, formata din catunele Chirilesti, Dupa Piatra, intre Sibice, Mlajet, Pacura, Stanile, Topilele, Trestioara, Valea Lupului, Valea Rea si Valea Sibiciului, avand in total 3150 de locuitori ce traiau in 588 de case. in comuna functionau 2 mori, un facau, o scoala cu 30 de elevi si 4 biserici ortodoxe — la Mlajetu, Stanila, Valea Lupului si Valea Sibiciului.

in 1925, cele trei comune isi pastrasera in mare parte componenta, erau arondate aceleiasi plasi Buzau si aveau respectiv 2620 de locuitori (Paltineni), 1840 de locuitori (Mlajetu) si 4028 de locuitori (Nehoiasu). Comuna Nehoiu a aparut in 1931, cand s-a separat de comuna Paltineni: Nehoiu avea localitatile Albinari, Badarlegiu Mic, Botele, Colonia Fabricii Goetz de peste Pod, Fundu Nehoiului, Muscani, Nehoiu si Paslari; comuna Paltineni a ramas cu satele Badarlegiu Mare, Catiasu-Plescari, Curmatura, Fundatura, Gura Catiasului, Paltineni si Piatra; tot atunci, comuna Siriu s-a desprins din comuna Nehoiasu.

in 1950, comunele au fost incluse in raionul Cislau al regiunii Buzau si apoi (dupa 1952) al regiunii Ploiesti. in 1968, reorganizarea administrativ-teritoriala a dus la desfiintarea comunelor Mlajetu, Nehoiasu (zona ramasa dupa despartirea comunei Siriu) si Paltineni, incluse (cu exceptia catorva localitati din sud) in comuna Paltineni (care si-a luat atunci numele de Nehoiu). Comuna Nehoiu a capatat astfel componenta actuala si a fost arondata judetului Buzau, reinfiintat. Comuna Nehoiu a fost declarata oras in 1989.