Obiective turistice din judeţul Buzău

Cloşca cu puii de aur

Cloşca cu puii de aur, tezaur ce datează din secolul al IV-lea, a fost descoperit în 1837 de doi săteni, Stan Avram (socru) şi Ion Lemnaru (ginere), în timp ce extrageau piatră pentru construcţia Seminarului Teologic din Buzău.

Citeşte

Platoul Meledic

Unic în lume, lacul Meledic are un hectar luciu de apă dulce, în ciuda faptului că este aşezat pe un masiv de sare. În subteranul acestuia se află Peştera `şase Iezi`, cea mai lungă peşteră de sare din lume

Citeşte

Vulcanii noroioşi

Vulcanii noroioşi sunt o rezervaţie botanică şi geologică aflată pe raza comunelor Berca şi Scorţoasa. Se întind pe o arie de 25,4 de hectare

Citeşte

Focul viu de la terca

Cunoscut şi cu denumirea de `focul nestins`, Focul viu este un fenomen natural, generat de o emanaţie perpetuă de gaze naturale din pământ, care se aprind de la razele solare.

Citeşte

Muzeul chihlimbarului, Colţi

Chihlimbarul de la Colţi, Buzău este cunoscut cu denumirea de `rumanit` sau `romanit`.

Citeşte

Lacul Vulturilor

Se găseşte în munţii Siriului, la baza culmilor Mălâia şi Bocârnea. Aici vulturii îşi învaţă puii să zboare şi să bea apă din lac pentru a rămâne tineri.

Citeşte

Mânzăleşti – monumentul natural Grunj

Se găseşte la confluenţa râurilor Slănic cu Jgheab şi ocupă o suprafaţă de 0,0025 ha. Este format din tuf vulcanic, marne albe cineritice

Citeşte

Complexul Brâncovenesc, Râmnicu Sărat

Ctitor domnitorul Constantin Brâncoveanu şi spătarul Mihai Cantacuzino.

Citeşte

Lucrările `Rugăciune` şi `Bustul Stănescu` – Constantin Brâncuşi

Au fost comandate de către Eliza Seceleanu în 1907, îndurerată de moartea soţului, Petre Stănescu.

Citeşte

Masa lui Bucur sau masa ciobanului Bucur, Pleşi – Bisoca

Se află la 1.000 m altitudine şi are 150 de tone. Vorba spune că de aici a plecat ciobanul Bucur, cel care a înfiinţat oraşul Bucureşti, azi capitala României

Citeşte

Aşezările rupestre de la Aluniş – Colţi – Bozioru

Aşezările rupestre de la Aluniş în munţii Buzăului (mileniul V i.Hr. – sec. XVIII) se găseşte cea mai mare concentrare de schituri şi locuinţe monahale din spaţiul românesc.

Citeşte

Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura

Constituită între 1970 şi 1985, este un excepţional muzeu în aer liber, situat pe o suprafaţă de câteva hectare, în zona adiacentă Mănăstirii Ciolanu

Citeşte

Barajul de la Siriu

Barajul de la Siriu este realizat din anrocamente – al doilea din lume dupa cel din Retezat .

Citeşte

CASA MEMORIALĂ 'VASILE VOICULESCU'

Este cunoscută de specialişti drept zona `CER STRANIU` datorită faptului că cerul capătă o intensitate ce nu poate fi descrisă în cuvinte .

Citeşte

Muntele de sare, Lopătari

În zona Buzăului, la Lopătari, Mânzăleşti sau Sari, rezervele de sare se găsesc la suprafaţă, la o adâncime de sub 50 cm strat fertil sau în maluri rupte, chiar în deschidere… pe Valea Slănicului .

Citeşte

Episcopia Buzaului

EPISCOPIA, edificiu emblematic pentru oraşul Buzău, a fost înfiinţată de Radu cel Mare, în 1500, împreună cu Nifon, fost patriarh al Constantinopolului.

Citeşte

Muzeul Judeţean de Istorie

În 1895 se constituie într-o sală a Gimnaziului `Tudor Vladimirescu`, ce azi a devenit Colegiul Naţional `B.P. Haşdeu`, prima colecţie publică de piese arheologice.

Citeşte

Casa `Vergu-Mănăilă` (1780)

Este situată în strada Războieni nr. 8. Aici se află EXPOZIŢIA DE ETNOGRAFIE ŞI ARTĂ POPULARĂ – secţie a Muzeului Judeţean de Istorie.

Citeşte

Crângul Buzăului

Plămânul verde al Buzăului, Crângul, este un parc emblematic pentru oraş, întemeiat pe restul unei păduri seculare ce acoperea pâ nă odinioară cea mai mare parte a municipiului.

Citeşte

Primăria – Palatul Comunal (1899-1903)

Ctitor al edificiului este primarul Nicu Constantinescu, iar arhitecţii sunt Alexandru Săvulescu şi Kafsinschi.

Citeşte